Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator

Ildsjeler fra Ådalen

Møt Petter Eriksen og Amund Gårdhammer som står på tidlig og sent som frivillige i Ådal I.L.

Et av målene til Ringerikskraft er å bidra til at lokalmiljøene vi er en del av skal være gode steder å vokse opp. Som hjørnesteinsbedrift i Ringeriksregionen er vi en aktiv sponsor for å støtte opp om det lokale engasjementet. En ting er allikevel sikkert - det er ikke sponsormidlene våre som får hjulene til å gå - det er det den enorme frivillige innsatsen som bidrar til. Ådalen idrettslag er et forbilde for frivillig innsats, og vi var så heldige å få en prat med banemester Petter Eriksen og løypekjører Amund Gårdhammer.

Noen mener kanskje den norske dugnadsånden er i ferd med å dø ut, men da har de ikke tatt en grundig titt inn i alle lokale idrettslag. - Hadde det ikke vært for frivilligheten, så kunne vi ikke hatt dette tilbudet her i Ådalen, sier Petter Eriksen. Selv er han i sitt femte år som banemester for Ådal I.L, og sørger for de beste fotballforholdene for små og store spillere.


På bildet: Petter Eriksen

- Kan du ikke si baneansvarlig? Jeg er ikke så glad i den mestertittelen, sier Petter da vi spør han om hva rollen i Ådal I.L. er. Men er det noen som fortjener å bli kalt mester, så er det vel de som står på frivillig tidlig og sent for å legge forholdene til rette for en aktiv hverdag for de små?

 - Ansvaret mitt er å tilrettelegge for fotballen. Banene skal klippes og på vinteren skal det brøytes, og ellers følger jeg med på om noe må gjøres eller fikses. Det er nok ikke mange som egentlig vet hvor mye jobb det er, forteller han.

Motivasjonen til å legge ned et uvisst antall dugnadstimer i det lokale idrettslaget finner Petter i at innsatsen betyr noe for oppveksten til barna. - Mer frivillighet gir et bedre tilbud, sier Petter. Vi er mange som bidrar frivillig i Ådal I.L., og vi trenger absolutt alle for at det skal være et tilbud.

Det er liten tvil om at Ådal I.L. bidrar til et mer levende lokalmiljø. De har et variert tilbud med fotball, håndball, ski, sykkel, trimgruppe og all-idrett for de minste. - Før tenkte jeg at Ådalen var usentralt, men vi har alt vi trenger her. Og Ådal I.L. er en viktig del av det. Idrettslaget skaper en sosial og aktiv møteplass, og vi som foreldre ser at barna får masse igjen ved å delta. Det blir jo også en sosial arena for foreldrene.

På spørsmål om hva som fikk han til å engasjere seg frivillig svarer han at det startet med at han selv hadde små barn som var aktive, og han har fortsatt et barn som spiller fotball i klubben. Og så har han hatt gode forbilder. Da han selv var aktiv som mindre, så hadde han engasjerte foreldre som tok på seg flere frivillige verv.

I skiløypa

Vinterstid kan Ådølinger glede seg over et velpreparert løypenett fra Hallingby. Løypekjører Amund Gårdhammer har også tatt seg tid til en prat med oss. Han vet ikke hvor lenge han har kjørt løyper, men innrømmer at det har blitt noen vintre. Det startet som med Petter, med at ungene var aktive i idrettslaget. Nå hender det sønnen hans på 15 år er med når han kjører løyper, og sånn går kunnskapen om gode skiforhold videre i generasjoner.


På bildet: Amund Gårdhammer

Amund er ikke den eneste løypekjøreren i Ådal I.L., men ryktene forteller oss at det innimellom ikke er så mye å gjøre for de andre. Amund er nemlig ofte tidlig i gang på morgenen, og får gjort unna mye av løypenettet før selv den ivrigste skiløper gløtter på øynene. Hvor mange timer han har tilbrakt i skiløypene tør han ikke engang å regne på.

- Jeg motiveres av å lage gode forhold for folk, og i år har det vært ekstra gøy når det har vært så mye snø, sier Amund. Det kan være utfordrende når det er lite snø eller varierende forhold, men i år har vi nok bidratt til mange fine skiopplevelser.

- Tilbakemeldinger og ros for jobben er helt klart med på å holde motivasjonen oppe, og jeg kjører så fort jeg har tid til å kjøre. Om det så er tidlig eller sent, forteller han.

Det er ingen tvil om at Amund og resten av løypekjørerne fortjener skryt for jobben de gjør, og i Ådalen er det mange som kan ta på seg skiene rett utenfor husdøren for å få seg litt aktivitet i flotte omgivelser. Og det sier seg jo egentlig selv; hadde det ikke vært for sånne som Amund og Petter, så hadde ikke mulighetene og tilbudene vært der. Vi kan uten tvil være stolte av den norske kulturen med høy grad av frivillighet. Ikke bare gir det et rikt og variert tilbud, men det gir et tilbud til alle. Uansett hvem du er og hvor du kommer fra.

Ådal idrettslag har røtter helt tilbake til 1926 da Somma Idrettsforening ble stiftet. Flere små foreninger i nærområdet ble slått sammen til Ådal I.L. i 1945. I dag teller de 697 medlemmer av smått og stort som alle er aktive i et eller flere av tilbudene klubben har å by på. Nå tilbyr de noe for alle aldersgruppe gjennom allsidig barneidrett for de minste, fotball, håndball, ski, sykkel og trimgruppe.

Blir du med å bruke strømmen smartere?

Da strømmen så smått begynte å komme til privathjem på begynnelsen av 1900-tallet bestilte de fleste ei pære på kjøkkenet, og det var det. Det er vanskelig å forestille seg i dag som strømmen er en så vesentlig og nødvendig del av hverdagen vår - det er svært lite vi gjør som ikke er avhengig av strøm.